Kiss János és Orbán Viktor kudarcba fulladt miskolci projektjei

Megosztás

Hazánkban annyi fideszes projekt lett totális kudarc, miért éppen Borsod és ezen belül Miskolc maradt volna ki a körből, ahol az előzetes tervezés végül köszönőviszonyban sem lett a valósággal? Íme Kiss János miniszteri biztos, jelenleg képviselő-jelölt és miniszterelnöke, Orbán Viktor néhány hatalmas ballépése Miskolc és az ország kárára. Kiss csak ezért 1,7 milliós havi fizetést kap.

Csökkentett üzemmódra állították a diósgyőri vár kormányzati újjáépítését januárban, mert nincs pénz a várfalak megerősítésére. Még kétmilliárd forint kellene; a kormány eddig nem adta, a kormányzati elvonások és a járvány miatt kiesett bevételek miatt a városnak nincs rá pénze. A pluszforrást Kiss János miniszterelnöki biztosnak kellene hoznia, akit ezzel a feladattal is megbízott Orbán Viktor. Kiss másik miniszterelnöki biztosi projektje, a nyáron átadott miskolci élményfürdő sorsa is kínosan alakul: annyi hiba keletkezett hét hónap alatt, hogy februártól hónapokra be kell zárni és muszáj újrakövezni, rozsdátlanítani a létesítményt. A részleteket a Magyar Narancs szedte össze az ügyekről.

Ősszel derült ki, hogy a 2017 előtti tervezés nem terjedt ki mindenre, nem foglalkoztak a falak statikai valóságával, aminek a korrekciója nem megkerülhető többletfeladatot jelent. A statikai vizsgálatok azt jelezték, a problémás falrészeken a falmagokat, a falfelületeket, a falrétegeket tartós, időtálló javításban kell részesíteni.  Elvégzésükhöz még 2 milliárd forintra van szükség, de mivel ezen pótmunkák fedezetét nem kapta kézhez a kivitelező, hetek óta csökkentett üzemmódban, módosításokkal folyik a munka. A kivitelező az év végén arról tájékoztatta az önkormányzatot, január végéig tud olyan munkákat végezni, amelyek nem érintik a tornyokat. Azt követően, mivel nem tudja folytatni a felújítást, megvan az esélye, hogy levonul az építési területről. Ez végül nem következett be, de a vártornyokon jelenleg sem dolgoznak. Bár az egyiket felállványozták egyáltalán nem látszik a munkavégzés, körülöttük haladnak új várrészek, rondellák építésével.

A város a pluszforrás biztosításáért Gyopáros Alpárhoz, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztoshoz, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, és a legilletékesebbhez, a diósgyőri vár rekonstrukciójával megbízott miniszterelnöki biztoshoz fordult. Ezt a feladatot 2020. júliusban bízta Orbán Kiss Jánosra; elvégzéséhez négy fős titkárságot tarthat fent, miniszterelnöki biztosi járandósága az államtitkárokat megillető 1,7 millió forint.  

Január elején közösségi oldalán akként büszkélkedett, hogy „ezek a falak már tudják, hogy a jövőben városunk javát szolgálják majd”. Két héttel később, amikor kiderült, hiányzik kétmilliárd a falazat megerősítésére, videóüzenetében a problémát meg nem nevezve utalt a „nem várt akadályokra”. Pluszpénz viszont erre azóta sem érkezett, pedig Kiss „a diósgyőri várfejlesztés előkészítésével és megvalósításával összefüggő koordinációs feladatainak” egyike, hogy közreműködik a fejlesztéshez „kapcsolódó központi költségvetési források biztosítását szolgáló döntések előkészítésében és végrehajtásában”. Azaz hogy pénzt szerezzen a kormánytól a várrekonstrukció megvalósítására. Kiss az előző ciklus egyik fideszes alpolgármestere volt, április 3-án a miskolci 2-es számú egyéni országgyűlési választókerületben indítja a kormánypárt. De ezek a bukások mennyire jelentenek jó ajánlólevelet?

Orbán miskolci biztosának első projektje, a miskolc-tapolcai élményfürdő megvalósításának története is kudarcosra fordult. A 13 milliárd forintba kerülő Ellipsum Strand- és Élményfürdőt tavaly nyáron adták át Miskolcon. Kiss János 2021. június 11-én Winston Churchillt idézve vágta át a szalagot. A rendszerváltozásra utalva fejtette ki elégedettségét a komplexum világszínvonalú minőségét dicsérve: „újra szabadok lettünk, szerencsére visszataláltunk építészeti igényességünkhöz is, és az újonnan épülő, világszínvonalú épületeink is formálnak minket”.

Hét hónap nem folyamatos működés után azonban az élményfürdőt februárban be kellett zárni a több hónapos garanciális javítások elvégzésére.

Több medencénél a burkolat megmozdult, a fuga kijött a helyéről, az élményelemek bizonyos felületein rozsdásodnak. A csúszdákon repedések alakultak ki, a vizes játszótér is problémás, a betonrétegbe bekerülő víz beáztatta a gépházat, a légtechnikai csöveket. A pocsék minőségű kivitelezés miatt a személyzetet is be kellett vetni, hogy ne történjen nagyobb baj. A csúszdáknál fel kellett bontani a nem megfelelő dőlésszögben fektetett járólapokat, egy dolgozónak folyamatosan törölni kellett a vizet, nehogy baleset történjen.

A nem tartós minőségű műszaki színvonal mellett a létesítmény fenntartása is gondot okoz a városnak. A várhoz hasonlóan az előzetes tervezés itt sem állta ki a valóság próbáját. Az Ellipsum nyitvatartása napi 1-2 millió forintos hiányt termel az önkormányzat fürdőket üzemeltető cégének, a tervezett, gazdaságos működtetéshez szükséges látogatószámot ugyanis nem sikerül produkálni, hogy fedezze a fenntartás költségeit. Az átadás évében a kormány 700 millió forint címzett támogatásának köszönhetően sikerült veszteség nélkül üzemeltetni.

A lap megkérdezte Kiss Jánost, hogy a kormány idén is állja-e fürdő fenntartásának költségeit, de erre a kérdésre sem adott választ. Valószínűsíthetően nem, gazdálkodja csak ki az egyébként is a Fidesz által pénzügyileg 2020 óta teljesen kivéreztetett város. Ezt az embert indítja a Fidesz április harmadikán Miskolcon, a választásokon. Már csak ezzel a két üggyel is tökéletesen bizonyította, alkalmatlan a rábízott feladatok elvégzésére.

Kapcsolódó cikkek